Νιγηρία: Κάποιες από τις μαθήτριες μάλλον δεν θα γυρίσουν ποτέ

Ορισμένες από τις μαθήτριες που έπεσαν θύματα απαγωγής από τη Μπόκο Χαράμ είναι πολύ πιθανό να μην επιστρέψουν ποτέ, εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο και κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν ότι άργησε πολύ να αντιδράσει μετά τη μαζική απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών από το χωριό Τσιμπόκ της βόρειας Νιγηρίας.

Ο Ομπασάντζο, πρώην μέντορας και ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Τζόναθαν, στράφηκε εναντίον του τον Δεκέμβριο.

"Πιστεύω ότι κάποιες από αυτές δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Θα μιλάμε για αυτές για πολλά χρόνια ακόμη", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας στην υπηρεσία του ραδιοφώνου του BBC στην γλώσσα χάουζα και επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Νιγηρίας Premium Times.

Η πρόβλεψη του Ομπασάντζο, που αποχώρησε από την προεδρία το 2007 όμως παραμένει μια προσωπικότητα με επιρροή στη χώρα, θα απογοητεύσει τους γονείς των μαθητριών που πλέον αναμένουν 60 ημέρες για να μάθουν νέα για τις θυγατέρες τους.

"Αν τις φέρετε όλες πίσω θα το θεωρήσω σχεδόν θαύμα (…) Πιστεύετε ότι (η Μπόκο Χαράμ) θα τις κράτα όλες μαζί έως τώρα;", διερωτήθηκε. "Αν η κυβέρνηση είχε δράσει άμεσα, θα μπορούσαμε να τις έχουμε σώσει", υπογράμμισε.

Ο Ομπασάντζο έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος της Νιγηρίας και βοήθησε τον Τζόναθαν να ανέλθει στην εξουσία, όμως σταδιακά ήρθε σε ρήξη με τον νυν πρόεδρο. Σε μια επιστολή του που διέρρευσε τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι θα ήταν "ηθικά μεμπτό" από την πλευρά του Τζόναθαν αν επιδιώξει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία το 2015.

Στο μεταξύ η Νιγηρία μελετά τη στρατιωτική τακτική που χρησιμοποίησε η Σρι Λάνκα για να καταστείλει τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ ώστε να την εφαρμόσει στη μάχη της εναντίον της Μπόκο Χαράμ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Αμπούτζα έχει δεχθεί επικρίσεις για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική οργάνωση που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους από το 2009 και έχει εντείνει τις επιθέσεις της στη βόρεια Νιγηρία.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού της Νιγηρίας συναντήθηκαν με μια αντιπροσωπεία από τη Σρι Λάνκα για να συζητήσουν τακτικές αντιμετώπισης των ανταρτών, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Παρόλα αυτά οι τακτικές της Σρι Λάνκα έχουν επικριθεί σφοδρά από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας των σημαντικών απωλειών ζωών αμάχων.