Ασφαλής έξοδος αλλά όχι άσυλο στον Άσαντ, από τον Κάμερον

Υπέρ μιας ασφαλούς εξόδου του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη Συρία αν είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και η χώρα να αποκτήσει δημοκρατικό πολίτευμα τάχθηκε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια από το Άμπου Ντάμπι, είπε πως “Οτιδήποτε για να διώξουμε αυτό τον άνθρωπο από τη χώρα και να έχουμε μια ασφαλή μετάβαση στη Συρία”, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προσφερθεί ασφαλής διέλευση στον Άσαντ:

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν προσφέρει άσυλο στο Σύρο ηγέτη λέγοντας: “Δεν του προσφέρω σχέδιο εξόδου για τη Βρετανία αλλά εάν θέλει να φύγει, αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να ρυθμιστεί”.

Ακόμα τόνισε ότι επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης είναι ο Άσαντ να αντιμετωπίσει το πλήρες εύρος της διεθνούς Δικαιοσύνης για όσα έχει διαπράξει.

Ωστόσο παραμένει ασαφές, όπως σημειώνει άλλωστε το αλ Αραμπίγια, το αν Κάμερον έχει μιλήσει με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ιδέα, που θα μπορούσε να περιλάβει την προσφορά στον Άσαντ ασυλίας από διώξεις αν δεχόταν άσυλο σε μια τρίτη χώρα. Ούτε είναι σαφές, ποια χώρα θα τον δεχόταν.