Ν. Κορέα: Οργή και σπαραγμός στη δίκη για το ναύαγιο

Σε μια κατάμεστη από τους συγγενείς των νεκρών μαθητών δικαστική αίθουσα, εμφανίστηκαν σήμερα ο καπετάνιος και τα 14 μέλη του πληρώματος του μοιραίου Sewol, οι οποίοι καθίσαν στο εδώλιο για τον θάνατο τουλάχιστον 292 ανθρώπων στο ναυάγιο του περασμένου Απριλίου.    

Όσο γινόταν η παρουσίαση τής υπόθεσης και η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, λυγμοί ακουγόταν στην αίθουσα και ακόμα και η φωνή του εισαγγελέα έσπασε όταν εξιστόρησε τις τελευταίες στιγμές κάποιων από τα παιδιά που πνίγηκαν στο ναυάγιο.

Την ώρα που οι κατηγορούμενοι έμπαιναν στο δικαστήριο, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν την οργή τους, φωνάζοντας και κρατώντας ακόμα και πλακάτ με συνθήματα όπως "δεν είστε άνθρωποι, είστε χειρότεροι και από τα ζώα".

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της εισόδου των κατηγορούμενων στην αίθουσα, κάποιος φώναξε: "Αυτός ο τύπος είναι ο καπετάνιος, έτσι δεν είναι; Δολοφόνε!"

 

Δείτε: Σπαρακτικά βίντεο από τις τελευταίες στιγμές των παιδιών πάνω στο πλοίο

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 15 κατηγορούμενους ξεκινούν από αμέλεια και παράβαση των κανόνων ναυτικού δικαίου και φθάνουν μέχρι στην ανθρωποκτονία.  

Κεντρικό πρόσωπο στη δίκη είναι ο 69χρονος καπετάνιος Λι Γέον Σέοκ, ο οποίος φέρεται να εγκατέλειψε από τους πρώτους το πλοίο την ώρα του ναυαγίου.

Ο κυβερνήτης μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς του μοιραίου πλοίου κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και , εάν βρεθούν ένοχοι, κινδυνεύουν ακόμη και με θανατική ποινή. 

Ωστόσο, ο συνήγορος του καπετάνιου δήλωσε ότι ο πελάτης αδίκως κατηγορείται για ανθρωποκτονία καθώς α) ούτε μπορούσε να σταματήσει την πρακτική υπερφόρτωσης του πλοίου από την εταιρία, ούτε β)ήθελε να προκαλέσει το ατύχημα.

Δύο από τα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται για εγκατάλειψη του πλοίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης ενώ άλλοι εννέα κατηγορούνται για αμέλεια, η οποία μπορεί επίσης να επισύρει ποινές φυλάκισης. 

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός του τραγικού ναυαγίου της 16ης Απριλίου είναι 172 διασωθέντες, 292 νεκροί (κυρίως μαθητές γυμνασίου που πήγαιναν εκπαιδευτική εκδρομή) και 12 αγνοούμενοι.