Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο το Ιράκ – Η Αλ Κάιντα ελέγχει 3 επαρχίες

Εδραιώνεται η παρουσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, το οποίο σταδιακά "παραδίνεται" στις πολύνεκρες επιθέσεις και την επέλαση των ανταρτών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), παρακλάδι της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έξι ζώνες της επαρχίας Κιρκούκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρθηκαν να παράσχουν βοήθεια στη Βαγδάτη και καταδίκασαν την κατάληψη της Μοσούλης από τους τρομοκράτες, τονίζοντας ότι υποστηρίζουν "μια ισχυρή, συντονισμένη απάντηση για την απώθησή τους".

Επιπλέον, ο Μαλίκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε μια μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, που θα δώσει όπλα σε όλους του πολίτες που θα δηλώσουν εθελοντές για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών.  

Υποχωρεί άτακτα ο στρατός - Εγκαταλείπουν τη Μοσούλη οι κάτοικοι

"Χάσαμε τη Μοσούλη σήμερα το πρωί. Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τρομοκράτες του ΙΚΙΛ έχουν τον πλήρη έλεγχο", δήλωσε ένας συνταγματάρχης στο Ρόιτερς, λέγοντας ότι "πρόκειται για μια πλήρη κατάρρευση των δυνάμεων ασφαλείας".

Καθώς υποχωρούσαν, οι κυβερνητικές δυνάμεις έβαζαν φωτιά σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των ανταρτών.

Χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τη Μοσούλη και κατευθύνονται προς τη γειτονική περιοχή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM), που επικαλείται πηγές από τη Μοσούλη, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν με τα πόδια καθώς τους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στην πόλη. 

Το ΙΚΙΛ κατέλαβε την Μοσούλη έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων και επιθέσεων με δεκάδες νεκρούς - στην πλειοψηφία τους άμαχους πολίτες- τόσο στην πόλη όσο και σε άλλες περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, Οσάμα αλ Νουτζάιφι, οι αντάρτες κατευθύνονται προς την όμορη επαρχία Σαλαχεντίν, πιο νότια, με στόχο να την "κυριεύσουν".

"Αν δεν σταματήσουμε την επίθεση αυτή στα σύνορα της Νινευή, θα επεκταθεί σε όλο το Ιράκ", προειδοποίησε ο Νουτζάιφι. 

Πολλοί αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν χάσει το ηθικό τους και δεν έχουν τη δύναμη να πολεμήσουν κατά των ανταρτών.

"Δεν μπορούμε να τους νικήσουμε. Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στο αντάρτικο πόλης και εμείς όχι. Χρειαζόμαστε έναν ολόκληρο στρατό για να τους εκδιώξουμε από τη Μοσούλη", είπε ένας αξιωματικός. «"ίναι σαν φαντάσματα: εμφανίζονται για να χτυπήσουν και εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Αζίζ Τζαμπρ, "η πτώση της Νινευή αποτελεί μια επικίνδυνη απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ιράκ", καθώς η στρατιωτική ηγεσία έχει φύγει από τις ζώνες των μαχών, αφήνοντάς τες στο έλεος των ανταρτών. 

Το ΙΚΙΛ ήδη ελέγχει στο Ιράκ την πόλη Φαλούτζα και πολλούς τομείς της δυτικής επαρχίας αλ Άνμπαρ, που συνορεύει με τη Νινευή. Και οι δύο επαρχίες βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία, κατά μήκος των οποίων η οργάνωση επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος.

Τόσο στην αλ Άνμπαρ όσο και σε άλλες σουνιτικές επαρχίες, οι αντάρτεις του ΙΚΙΛ έχουν την υποστήριξη φυλών που είναι εχθρικές προς την κυβέρνηση του σιίτη αλ Μάλικι, καθώς θεωρούν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί.