Βραζιλία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 77 πόλεις στο νότο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν 77 πόλεις στη νότια Βραζιλία, εξαιτίας των πλημμυρών και της κακοκαιρίας που πλήττουν την περιοχή.  

Οι θύελλες, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες οι οποίες έπληξαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου την πολιτεία Παρανά, στη νότια Βραζιλία, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, ενώ η τύχη τριών ακόμη αγνοείται.

"Όλη η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τον πληθυσμό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Παρανά, Μπέτου Ρίσα, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 77 πόλεις όπου πλημμύρισαν τα σπίτια πάνω από 55.000 ανθρώπων.

"Ο πληθυσμός έχει κινητοποιηθεί αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι βροχοπτώσεις έχουν πλήξει όλα τα κοινωνικά κέντρα στέγασης", ανέφερε ο Σέζαρ Φάμπρις, κάτοικος της κοινότητας Ρεμπόουσας, η οποία έχει καλυφθεί σχεδόν ολόκληρη από νερό. Επίσης

Η Κουριτσίμπα, η πρωτεύουσα της πολιτείας Παρανά, είναι μία από τις δώδεκα πόλεις όπου θα φιλοξενηθούν αγώνες του Μουντιάλ που αρχίζει την Πέμπτη. Μάλιστα, εκεί διαμένει η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Ωστόσο, η πόλη απέχει 300 χλμ. από τις περιοχές στο κεντρικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της πολιτείας που επλήγησαν και δεν υπέστη ζημιές, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Στη γειτονική πολιτεία Σάντα Καταρίνα, 24 πόλεις έχουν πλημμυρίσει και πλήττονται 16.000 άνθρωποι. Στην Μπλουμενάου, τμήματα εννέα δρόμων έχουν πλημμυρίσει και η χρήση των οδικών αυτών αξόνων απαγορεύθηκε προς το παρόν.

Στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, στο νοτιότερο τμήμα της Βραζιλίας, άνοιξε ένας κρατήρας 70 μέτρων εξαιτίας της βροχόπτωσης χθες ο οποίος κατάπιε δύο οχήματα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι επιβάτες τους.