Γενική αμνηστία από τον Άσαντ, λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του

Γενική αμνηστία για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν μέχρι την 9η Ιουνίου 2014 στη Συρία χορηγεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και την επανεκλογή του για τρίτη θητεία, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν αφορά σε αδικήματα που σχετίζονται με τον εμφύλιο. 

Στο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Άσαντ μετέτρεψε κάποιες θανατικές ποινές σε ισόβια κάθειρξη, μείωσε ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα και να ακύρωσε εντελώς κάποιες άλλες καταδίκες.

Οι αλλοδαποί που εισήλθαν στη χώρα "για να ενταχθούν σε μια τρομοκρατική ομάδα ή για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες" θα λάβουν αμνηστία, αν παραδοθούν στις αρχές μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με το διάταγμα. Επίσης, "απαγωγείς οι οποίοι θα απελευθερώσουν τους ομήρους τους και λιποτάκτες του στρατού θα επωφεληθούν από την αμνηστία".

Ήδη, την περασμένη Τετάρτη, μια ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές, 320 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο Χαλέπι. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, το προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε στο πλαίσιο μέτρων "για την κοινωνική μεταμέλεια, την εθνική συνοχή και την συνύπαρξη, καθώς ο στρατός εξασφαλίζει αρκετές νίκες στο πεδίο των μαχών".

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβιαώσε την απελευθέρωση εκατοντάδων φυλακισμένων, κάνοντας λόγο για μια "χειρονομία επιείκειας" από το καθεστώς.

"Το καθεστώς μετέφερε στην Δαμασκό για την απελευθέρωσή τους, 400 άνδρες και 80 γυναίκες που κατηγορούνται για τρομοκρατία και κρατούνταν σε φυλακή της Άντρα. Ορισμένοι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι" αναφέρει η οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων του εμφυλίου, το καθεστώς Άσαντ έχει ανακοινώσει άλλες 4 φορές τη χορήγηση γενικής αμνηστίας, εξαιρώντας ωστόσο ενόπλους που χαρακτηρίζονται "τρομοκράτες".