Άγρια, μαζική σφαγή χωρικών στο Κονγκό

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι —ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά— δολοφονήθηκαν σήμερα στην περιοχή Νότιο Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όταν ένοπλοι αντάρτες επιτέθηκαν στο χωριό τους.  Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τα θύματα ανήκουν στη φυλή Μπαφουλίρου, η οποία βρίσκεται σε διένεξη εδώ και δώδεκα χρόνια με μια άλλη φυλή, τους Μπαρούντι, για τη γη, τα βοσκοτόπια και άλλα θέματα.

Σύμφωνα με φωτογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι χωρικοί δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους. Οι δράστες τα πυροβόλησαν, τα μαχαίρωσαν ή τα έκαψαν ζωντανά, πυρπολώντας τα σπίτια τους. Ορισμένες από τις σορούς κείτονταν μέσα στην εκκλησία του χωριού Μουταρούλε ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται δεκατέσσερις γυναίκες και δέκα παιδιά.

Σύμφωνα δήλωση τοπικού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο, η αάγρια σφαγή πιθανότατα έγινε εξαιτίας διαφορών για την ιδιοκτησία κτημάτων και ζωοκλοπές ανάμεσα σε δύο φυλές.

Το Μουταρούλε βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΛΔ Κονγκό με το Μπουρούντι.

Οι Μπαφουλίρου υποστηρίζουν ότι οι Μπαρούντι, μια φυλή που κατάγεται από το γειτονικό Μπουρούντι, δεν είναι αληθινοί Κονγκολέζοι κι υφαρπάζουν εκτάσεις που ανήκουν σε αυτούς.

Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια.