Σηκώνουν τη μπούρκα για λόγους ασφαλείας

Καλή η παράδοση αλλά... ασφάλεια uber alles! Με αυτό το σκεπτικό και μιας και ζούμε στην εποχή, όπου η τρομοκρατία πλανάται σαν απειλητικό σύννεφο πάνω από όλο τον πλανήτη, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέβαλαν στις γυναίκες της χώρας να βγάζουν τη μπούρκα και να δείχνουν το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων ασφαλείας, ιδίως στα αεροδρόμια.

Μια μερίδα ηγετών του φονταμενταλιστικού κράτους είχε ζητήσει οι γυναίκες να μην βγάζουν ποτέ τη μπούρκα κι ακόμη και στα διαβατήρια τους και τις ταυτότητες να μην έχουν φωτογραφίες αλλά να αναγνωρίζονται μόνο από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Λόγω του Ουαχαμπισμού, του βαθύτατα συντηρητικού, θεοκρατικού ρεύματος των Σουνιτών Ισλαμιστών, οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν σχεδόν κανένα δικαίωμα.

Η κυβέρνηση, υπό το Βασιλιά Αμπντάλα, προσπαθεί να περάσει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίες, αλλά οι συντηρητικότερες των δυνάμεων του κράτους προβάλλουν σθεναρή αντίσταση κατά των μεταρρυθμίσεων.