Στη σκιά της φονικής χιονοστιβάδας η επέτειος κατάκτησης του Έβερεστ

Με πορείες μνήμης για τους 16 Νεπαλέζους οδηγούς που σκοτώθηκαν στις 18 Απριλίου από μια τεράστια χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, την ώρα που εργάζονταν στα μονοπάτια των ορειβατών εν όψει της φετινής επετείου, γιορτάστηκαν στο Κατμαντού τα 61 χρόνια από την κατάκτηση της κορυφής των Ιμαλαΐων.  

Ο θάνατος των 16 Σέρπα οδηγών θεωρείται το πιο θανατηφόρο δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ, στην πρόσφατη ιστορία του Έβερεστ. Σήμερα, Παρασκευή, 29 Μαΐου, συμπληρώνονται 61 χρόνια από την ιστορική κατάκτηση της κορυφής και , όπως κάθε χρόνο, πλήθος κόσμου στο Νεπάλ γιόρτασε την ιστορική επέτειο. 

Ωστόσο, στο Κατμαντού, εκατοντάδες Νεπαλέζοι κρατώντας αναμμένα κεριά και δαυλούς, έκαναν ολονύχτια πορεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της χιονοστιβάδας. 

Συνολικά περίπου 250 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Το χειρότερο δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νεπάλ σημειώθηκε το 1995 όταν σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 13 Ιάπωνες, από μια χιονοστιβάδα που έπεσε σε έναν καταυλισμό, κοντά στο Έβερεστ. 

Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασφάλεια και την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί ο ανεξέλεγκτος τουρισμός στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Παρόλα αυτά το Νεπάλ σχεδιάζει να μειώσει του χρόνου το κόστος για όσους επιθυμούν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ.

Για τη φετινή περίοδο η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες για 334 ξένους ορειβάτες, έναντι 328 πέρυσι. Αντίστοιχος αριθμός οδηγών ανεβαίνουν στο βουνό για να βοηθήσουν τους ξένους αναρριχητές.