Πεδίο μάχης και πάλι η Κωνσταντινούπολη, μετά τον θάνατο 2 διαδηλωτών

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός δεύτερου διαδηλωτή στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων τη νύχτα μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, στην συνοικία Οκμεϊντάνι.  "Υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του ένας διαδηλωτής ο οποίος είχε τραυματιστεί στη διάρκεια της νύχτας, κατά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θανάσιμο τραυματισμό ενός περαστικού χθες Πέμπτη", ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πόλης. 

O περαστικός ήταν ο 30χρονος Ουγκούρ Κουρτ, ο οποίος δεν έπαιρνε μέρος στη διαδήλωση, αλλά σε μία κηδεία συγγενή του.

Η ανακοίνωσή του θανάτου του 30χρονου πυροδότησε νέες κινητοποιήσεις και ολονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκε και ο δεύτερος διαδηλωτής. "Κράτος-δολοφόνος" και "Θα δώσετε λόγο" φώναζε σήμερα το πλήθος λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή στη μνήμη του Κουρτ.

Από το μεσημέρι, αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούονται στους δρόμους και η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών που επέβαιναν σε ένα όχημα σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας.

Για να καταφέρουν να φύγουν και να διαλύσουν τους περίπου 15 συγκεντρωμένους, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα προτού κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Στη συνοικία Οκμεϊντάνι, στο ανατολικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιούνται από την Πέμπτη διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για αμέλεια στο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα που στοίχισε τη ζωή σε 301 ανθρακωρύχους.

Από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί ακόμη εννέα, μεταξύ αυτών οκτώ αστυνομικοί, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού.