Τουλάχιστον 30 νεκροί από νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα σε νέα επίθεση που αποδόθηκε στη Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, κοντά στο Τσίμποκ όπου η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση απήγαγε στα μέσα Απριλίου περισσότερες από 200 μαθήτριες, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής.

Η επίθεση σημειώθηκε ώρες μετά τη διπλή επίθεση στην οποία 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Τζος της κεντρικής Νιγηρίας.

"Ήταν σχεδόν 04:00 όταν αρχίσαμε να ακούμε τους ήχους από τα οχήματα. Μετά ακολούθησαν πυροβολισμοί. Οι δράστες της επίθεσης φώναζαν στα αραβικά 'ο Θεός είναι μεγάλος'", δήλωσε ο Μούσα Γιακούμπου, κάτοικος της Σάουα στο κρατίδιο Μπόρνο στην τοπική εφημερίδα Leadership.

Πολλά σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες στη διάρκεια της επίθεσης, όπως και αποθήκες με αραβόσιτο και κεχρί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τη Δευτέρα ένοπλοι σκότωσαν 10 ανθρώπους στη Σάουα, 7 χλμ. από το Τσίμποκ, σύμφωνα με κατοίκους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Χθες ένοπλοι επιτέθηκαν στο γειτονικό χωριό Αλαγκάρνο. "Ήταν μια βάρβαρη επίθεση. Άρχισαν να πυροβολούν και να βάζουν φωτιές στα σπίτιά μας. Αναγκαστήκαμε να κρυφτούμε στο δάσος. Σκότωσαν 20 δικούς μας", δήλωσε ο κάτοικος Χαρούνα Μπίτρους.

Ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από άλλους κατοίκους.

Πολλοί κάτοικοι του Αλαγκάρνο κατέφυγαν στο Τσίμποκ, όπου η Μπόκο Χαράμ απήγαγε στις 14 Απριλίου 276 μαθήτριες, εκ των οποίων οι 233 είναι ακόμη σε ομηρεία. Μετά τη μαζική αυτή απαγωγή, ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μεγάλο αριθμό δυνάμεών του στην περιοχή του Τσίμποκ για τον εντοπισμό των μαθητριών.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Χαρούνα Μπίτρους, οι δράστες στο Αλαγκάρνο δεν καταδιώχθηκαν μετά την επίθεση. "Ενώ οι ένοπλοι διέφυγαν, τρία από τα οχήματά τους έπαθαν βλάβη και τότε αυτοί έμειναν να τα επισκευάσουν μέχρι το πρωί, παραμένοντας ανενόχλητοι από τους στρατιώτες".