Ικανοποίηση στο Ισραήλ για τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες τις χθεσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας τις “θαρραλέες” και ευθυγραμμισμένες με τις θέσεις του Ισραήλ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς παραχώρησε χθες συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση, εξηγώντας πως δεν τον ενδιαφέρει πια να ξαναζήσει στο σπίτι των παιδικών του χρόνων στην πόλη Σαφέντ, που σήμερα ανήκει στο Ισραήλ. “Θέλω να δω τη Σαφέντ. Είναι δικαίωμά μου να τη δω, αλλά όχι να ζήσω εκεί”, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί πως “η Παλαιστίνη για μένα, τώρα, είναι: τα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα”.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ήρθε σήμερα η απάντηση του Σιμόν Πέρες. “Τα θαρραλέα λόγια του Αμπού Μάζεν (το πολεμικό όνομα του Αμπάς) αποδεικνύουν πως το Ισραήλ έχει έναν αληθινό εταίρο για την ειρήνη. Είναι σημαντικά λόγια. Οφείλουμε, όλοι, να τα μεταχειριστούμε με το μεγαλύτερο σεβασμό”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ακόμα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι θέσεις του Αμπάς "είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με εκείνες του Ισραήλ και της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού, που υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών για δύο λαούς”.

Εντελώς αντίθετο είναι ωστόσο το κλίμα στα παλαιστινιακά εδάφη, με τη Χαμάς να καταδικάζει τις δηλώσεις του Αμπάς, ενώ στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια τρεις χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και έκαψαν πορτρέτα του.

“Ο Αμπάς δεν έχει το δικαίωμα να παραιτείται από τα δικαιώματα των προσφύγων και δε μιλάει στο όνομα των προσφύγων”, απάντησε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια.