Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι Νοτιοαφρικανοί που γεννήθηκαν ελεύθεροι

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για το λαό της Νοτίου Αφρικής καθώς ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές οι "born free" (γεννημένοι ελεύθεροι), δηλαδή οι Νοτιοαφρικανοί που γεννήθηκαν μετά το τέλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ. 

Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να ενισχύσει το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα του ιστορικού Νέλσον Μαντέλα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, τη χρονιά που τερματίσθηκε το ρατσιστικό καθεστώς της χωριστής ανάπτυξης των φυλών. Παρά τα σκάνδαλα, το ANC εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό και αποτελεί το μεγάλο φαβορί των σημερινών εκλογών, στις οποίες αναμένεται να λάβει ποσοστό άνω του 60% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

"Είμαι χαρούμενη που πηγαίνω να ψηφίσω για πρώτη φορά και είμαι υπερήφανη που θα ψηφίσω το ANC", δήλωσε η Νονχλάχλα Νκόμο, μια 20χρονη μαθητευόμενη αισθητικός. "Αξίζουν την ψήφο μου. Ζω σε μια ελεύθερη Νότια Αφρική χάρη στο ANC", πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 25,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι πρόκειται να εκλέξουν 400 βουλευτές, οι οποίοι θα αναδείξουν τον επόμενο αρχηγό του κράτους στις 21 Μαΐου. Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται στα 72 του χρόνια να παραμείνει στην εξουσία για άλλη μια πενταετή θητεία.

"Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, αφού ψήφισε.

Η πρώτη πενταετία του προέδρου Ζούμα αμαυρώθηκε από πολλά σκάνδαλα, με αποκορύφωμα την σφαγή στο ορυχείο Μαρικάνα τον Αύγουστο του 2012, όταν η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των απεργών, σκοτώνοντας 34 ανθρώπους.

Μολαταύτα για πολύ μεγάλο μέρος των Νοτιοαφρικανών -το 80% του πληθυσμού- το ANC εξακολουθεί να είναι το κίνημα που τους απελευθέρωσε από το καθεστώς του απαρτχάιντ.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να ψηφίσω. Σκέφτομαι την Ουκρανία, το Νότιο Σουδάν και αυτά που συμβαίνουν εκεί και εμείς μπορούμε πάντα να ψηφίζουμε σχετικά ειρηνικά. Αυτό είναι θαυμάσιο, θαυμάσιο", δήλωσε παράλληλα ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου αφού κατέθεσε κι εκείνος την ψήφο του,

"Άνθρωποι πέθαναν για το δικαίωμα αυτό, δεν πρέπει να το σπαταλάμε!", υπογράμμισε ωστόσο ο Νομπελίστας της Ειρήνης, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα ψηφίσει ξανά το ANC, καταγγέλλοντας "μια κοινωνία στην οποία τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο με άδειο το στομάχι".

Η προεκλογική εκστρατεία είχε αμαυρωθεί από διάφορα επεισόδια στις παραγκουπόλεις και στις πιο φτωχές συνοικίες της χώρας, όπου πολλές διαδηλώσεις κατέληξαν στο ξέσπασμα ταραχών και την ανάπτυξη του στρατού σε ορισμένες ζώνες.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε ωστόσο κανονικά στην ώρα της σήμερα το πρωί, καθώς νέες σκηνές στήθηκαν γρήγορα τις πρώτες πρωινές ώρες και οι ουρές σε μερικά εκλογικά τμήματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακές.