Κινεζικό στοπ στα μοσχεύματα θανατοποινιτών

Το σταδιακό τερματισμό της χρήσης ανθρωπίνων οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους για μεταμοσχεύσεις από το 2013, σχεδιάζει η κυβέρνηση της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στον τομέα της υγείας.

“Ενώ δεν μπορούμε να αρνηθούμε το δικαίωμα των φυλακισμένων που εκτελούνται να προβαίνουν σε δωρεές οργάνων, ένα σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων το οποίο βασίζεται στα όργανα των θανατοποινιτών δεν είναι ηθικό ούτε βιώσιμο”, είπε ο διευθυντής του εθνικού κέντρου έρευνας για τις μεταμοσχεύσεις του υπουργείου Υγείας, Ουάνγκ Χάιμπο, σε συνέντευξή του στο μηνιαίο δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει ένα νέο σύστημα δωρεάς οργάνων και τον τερματισμό της χρήσης οργάνων για μεταμοσχεύσεις από εκτελεσθέντες κρατούμενους μέσα σε πέντε χρόνια.

“Η εφαρμογή του νέου εθνικού συστήματος θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς το αργότερο”, πρόσθεσε ο Ουάνγκ. “Αυτό θα σημάνει επίσης την έναρξη της σταδιακής κατάργησης της παλαιάς πρακτικής”, εξήγησε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Όπως είχαν μεταδώσει κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, επικαλούμενα τον υφυπουργό Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού, τον Μάρτιο ότι η μείωση του αριθμού των εκτελέσεων θανατοποινιτών τα τελευταία χρόνια δημιούργησε προβλήματα για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε προγενέστερα ότι σε ετήσια βάση γίνονται σχεδόν 10.000 επεμβάσεις μεταμοσχεύσεων οργάνων στη χώρα όπου όμως υπάρχουν 1,5 εκατ. άνθρωποι που χρειάζονται μοσχεύματα.

Ο Χουάνγκ δήλωσε το 2009 ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μοσχευμάτων στην Κίνα εξακολουθούν να προέρχονται από κρατούμενους που θανατώθηκαν, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει την δωρεά οργάνων.

Αν και ο αριθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών αποτελεί κρατικό μυστικό στην Κίνα η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι στη χώρα αυτή εκτελούνται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μαζί.