Βραζιλία: Πεδίο μάχης οι φαβέλες, λίγο πριν το Μουντιάλ

Λίγες ημέρες μετά την εξέγερση στις φαβέλες της Κοπακαμπάνα - η οποία προκλήθηκε μετά το θάνατο ενός νεαρού χορευτή που διέμενε στη φαβέλα Pavao - Pavazinho, κοντά στην περίφημη παραλία του Ρίο, από την υπέρμετρη αστυνομική βία- σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί και οι παραγκουπόλεις του Ρίο.  

Έξι βδομάδες πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Κύπελλου Ποδοσφαίρου, η αστυνομία και ο στρατός της Βραζιλίας έχουν προχωρήσει σε μια ευρεία επιχείρηση εκκαθάρισης και ανακατάληψης των φαβέλων από τα καρτέλ όπλων και ναρκωτικών. 

Σχεδόν καθημερινά σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις κάνοντας την ασφάλεια - το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης ενάμισι μήνα πριν την έναρξη του Μουντιάλ- να μοιάζει δύσκολη υπόθεση. 

Στα τελευταία επεισόδια βίας, πέντε λεωφορεία πυρπολήθηκαν σε μια φαβέλα στο βόρειο Ρίο ντε Τζανέιρο το βράδυ της Δευτέρας, μετά το θάνατο ενός νεαρού αγοριού σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας και συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και κλεμμένων αυτοκινήτων.  

Μετά από το θάνατο του αγοριού περίπου είκοσι άνθρωποι κατέβηκαν από το λόφο όπου βρίσκεται η φαβέλα Joquei και έβαλαν φωτιά σε πέντε λεωφορεία.

Το ίδιο πρωί, άλλα τρία αυτοκίνητα κάηκαν σε μια άλλη φαβέλα στο Ρίο, σε αντίποινα για το θάνατο μιας 72χρονης γυναίκας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.  

ΒΙΝΤΕΟ : Έφοδος της αστυνομίας στις φαβέλες του Ρίο

Εκτός από τις επιχειρήσεις στις φαβέλες, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το μεγάλο κόστος του Μουντιάλ, την ώρα που ο λαός ζει σε συνθήκες ανέχειας, διοργανώνονται σε πολλές βραζιλιάνικες μεγαλουπόλεις, με επίκεντρο το Σάο Πάολο. 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ξεκινήσει στο Σάο Πάολο στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί με τον τελικό στο διάσημο στάδιο Μαρακανά του Ρίο στις 13 Ιουλίου.

Περίπου 150.000 αστυνομικοί και στρατιωτικό προσωπικό καθώς και 20.000 στελέχη ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας έχουν κινητοποιηθεί για την μεγαλύτερη, παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου. Η ασφάλεια εντός των γηπέδων θα είναι υπό την ευθύνη των ιδιωτικών φορέων, ενώ η αστυνομία της Βραζιλίας θα κινητοποιείται σε ακραίες συνθήκες.