Δικαίωση διάδικου με τη Google

Να αποζημιώσει ένα Αυστραλό πολίτη καλείται η Google, μετά από δικαστική διαμάχη που έληξε υπέρ του χρήστη του διαδικτύου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας δικαίωσε τον Michael Trkulja, και έκρινε ένοχη την εταιρεία Google, γιατί η μηχανή αναζήτησης φωτογραφιών της εταιρείας, τον συνέδεε με έναν κατάδικο έμπορο ναρκωτικών, τον Τόνι Μόκμπελ.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” ο κ. Trkulja είχε ζητήσει από τo 2009 να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο υλικό αλλά η Google τον αγνόησε.

Η φωτογραφία του είχε χρησιμοποιηθεί στην ιστοσελίδα Μelbourne Crime, η οποία δεν λειτουργεί πλέον και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ποτέ του δεν είχε διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία και ήταν ένας φιλήσυχος πολίτης.

Οι δικηγόροι της εταιρείας υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν είχε παράγει αυτό το υλικό και το μόνο που έκανε ήταν να το φιλοξενεί. Μάλιστα, ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν καν αν το υλικό του οποίου τους συνδέσμους φιλοξενούσαν, ήταν δυσφημιστικό.

Οι δικαστές όμως, δεν δέχθηκαν το επιχείρημά τους αναφέροντας ότι ακόμα και αν δεν ήξεραν το περιεχόμενο του υλικού θα έπρεπε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το 2009, όταν δέχθηκαν τα παράπονα του ενάγοντα.

Το ποσό της αποζημίωσης που θα πληρώσει η εταιρεία στον κ. Trkulja δεν αποφασίστηκε ακόμα αλλά ήδη αποζημιώθηκε με 225.000 δολάρια από την Yahoo.

Νομικοί κύκλοι της Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε δικαστικό δεδικασμένο που ίσως να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στην Google, την Yahoo και το Facebook.