Ιράν: Χάρη σε 350 θανατοποινίτες από τους συγγενείς των θυμάτων

Πριν λίγες ημέρες, η είδηση ότι μία μητέρα έσωσε το δολοφόνο του 18χρονου παιδιού της από την αγχόνη στο Ιράν, έκανε το γύρο του κόσμου.

 

Το Ιράν εκτελεί τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, κάθε χρόνο, μετά την Κίνα. Μάλιστα, οι εκτελέσεις θανατοποινιτών δι απαγχονισμού γίνονται δημοσίως και η οικογένεια του θύματος έχει δικαίωμα να σπρώξει την καρέκλα κάτω από τα πόδια του θανατοποινίτη.

Ωστόσο, η μεγαλοψυχία της μητέρας του 18χρονου Abdollah , που λυπήθηκε τη μάνα του φονιά του γιου της, δεν είναι η μοναδική. Μόνο πέρσι, τουλάχιστον 350 θανατοποινίτες σώθηκαν επειδή τους συγχώρεσαν οι συγγενείς των θυμάτων τους. 

Με βάση τον ισλαμικό νόμο (σαρία),  ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για δολοφονία μπορεί να γλιτώσει και να εκτίσει μόνο ποινή κάθειρξης, εάν τον συγχωρέσουν οι συγγενείς του θύματός του. Σε αντάλλαγμα, η οικογένεια δικαιούται να λάβει το "τίμημα του αίματος", δηλαδή αποζημίωση που φέτος ανέρχεται στο ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ριάλ (περίπου 50.000 δολάρια).

Από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο φέτος "358 ζωές σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες της επιτροπής συλλογής πόρων για το τίμημα του αίματος, του εισαγγελέα και των οικογενειών των θυμάτων", ανέφερε ο Μοχσενί Ετζεγέ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. 

Πολλοί από τους κατάδικους επωφελήθηκαν από μια εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα, όμως γενικά το φαινόμενο της "συγχώρεσης" παραμένει ακόμη σχετικά σπάνιο στο Ιράν.

Το 2013 τουλάχιστον 500 άνθρωποι εκτελέστηκαν —οι 57 σε δημόσιες εκτελέσεις— κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών. Από τις αρχές του 2014 έχουν απαγχονιστεί τουλάχιστον 170 κατάδικοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.