Πρόσω ολοταχώς για την προεδρία ο Ερντογάν

Ούτε τα σκάνδαλα διαφθοράς,ούτε οι τηλεφωνικές υποκλοπές,ούτε η λαϊκή αμφισβήτηση – τίποτε δεν φαίνεται να μπορεί να εμποδίσει τον ισλαμοσυντηρητικό πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικεντρωθεί στο στόχο του να εκλεγεί πρόεδρος φέτος το καλοκαίρι, ο πρώτος που θα εκλεγεί απ' ευθείας από το λαό της Τουρκίας.

Έχοντας κερδίσει 45% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου- και παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία ήταν γεμάτη παγίδες για τις φιλοδοξίες του- ο ισχυρός άνδρας της χώρας βλέπει ήδη τον εαυτό του στο ανώτατο αξίωμα, ενώ έχει ήδη προειδοποιήσει πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που θα έχει στη διάθεσή του.

Μάλιστα, ο Ερντογάν έχει υποννοήσει πως θα προχωρήσει σε ρήξη με την παράδοση του πρωθυπουργικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος και του προέδρου με τις περιορισμένες εξουσίες, για να προκρίνει ένα ντε φάκτο ημιπροεδρικό σύστημα.

Η προεδρική εκλογή θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με άμεση καθολική ψηφοφορία στις 10 και 24 Αυγούστου και ο Ερντογάν είναι προς το παρόν το φαβορί.

Εμπόδιο (;) ο Γκιουλ και το 55% που δεν ψήφισε τον Ερντογάν

Ωστόσο ο νυν πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, πιθανός υποψήφιος για την προεδρία και πολιτικός συνοδοιπόρος του Ερντογάν, έχει αρνηθεί να γίνει ο "Μεντβέντεφ" του Ερντογάν, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή θέσεων, όπως είχαν κάνει στη Ρωσία οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Η φόρμουλα δεν είναι προσαρμοσμένη για την Τουρκία", δήλωσε ο Γκιούλ, υποστηρίζοντας πως δεν έχει "πολιτικό σχέδιο στις σημερινές συνθήκες".

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως οι δύο άνδρες δεν θα προχωρήσουν σε ένα μπρα-ντε-φερ που θα ήταν εν δυνάμει επιζήμιο για το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο είχαν ιδρύσει μαζί το 2001 και φέρει στην εξουσία την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο ο Γκιούλ έχει επανειλημμένα αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό από τον Ερντογάν, προβάλλοντας τη μετριοπάθεια μπροστά στην άνοδο της αμφισβήτησης του πρωθυπουργού για τον "αυταρχισμό" του και για τις πολύ σφοδρές επιθέσεις του εναντίον των επικριτών του, μεταξύ των οποίων οι πιστοί του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ωστόσο οι δύο άνδρες προσπαθούν να διαψεύδουν οποιαδήποτε αντιπαλότητα ή ενδεχόμενη αντιπαράθεση. "Δεν θα υπάρξει απολύτως καμιά σύγκρουση ανάμεσα σε μένα και τον πρόεδρο" τόνισε και πάλι χθες, Τετάρτη, ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Άλλα ονόματα μελλοντικών πρωθυπουργών αναφέρονται στον Τύπο, κυρίως αυτά των νυν αντιπροέδρων της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και Αλί Μπαμπατζάν, πιστών του Ερντογάν, του αναμφισβήτητου αρχηγού του AKP ο οποίος, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, δεν μπορεί να διεκδικήσει τέταρτη θητεία επικεφαλής της κυβέρνησης στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να μεταβεί τον ερχόμενο μήνα στην Ευρώπη για να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των πολυάριθμων εκπατρισμένων Τούρκων ψηφοφόρων.

Η τουρκική αντιπολίτευση έχει εκνευριστεί από την πλευρά της από το γεγονός ότι η συζήτηση για τον μελλοντικό πρόεδρο διεξάγεται μόνο μέσα στο AKP, χωρίς αληθινή συζήτηση στους κόλπους της κοινής γνώμης.

"Η εξουσία ενεργεί ωσάν ο επόμενος πρόεδρος να μην αντιπροσωπεύει παρά το AKP. Και τι θα κάνει με το 55% που δεν ψήφισε τον Ερντογάν (στις δημοτικές εκλογές);" δήλωσε ο Σεζγκίν Τανρικουλού, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στο κοινοβούλιο, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καταγγέλλοντας έναν "ελιγμό μονοκομματικού καθεστώτος".