Τουρκία: Σε ξεχωριστά κελιά οι ομοφυλόφιλοι, για να “προστατεύονται”

Μέτρο που οδηγεί στο διαχωρισμό των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ κρατουμένων από τους υπόλοιπους προκειμένου να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενη παρενόχληση ή επιθέσεις ενώ βρίσκονται στην φυλακή, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε το μέτρο της «προστασίας κρατουμένων», το οποίο θα εφαρμοστεί σε όσους δηλώνουν δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλοι.

"Έχουν ήδη ξεκινήσει τα σχέδια για την κατασκευή ξεχωριστών σωφρονιστικών καταστημάτων για τους κρατούμενους εκείνους που έχουν αποκλίνοντες σεξουαλικούς προσανατολισμούς" υπογράμμισε ο Μποζντάγ.

Το νέο αυτό μέτρο "προστασίας" των κρατουμένων με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, προκάλεσε την οργή των Τούρκων ακτιβιστών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και το 52% των Τούρκων υποστηρίζει την ξεχωριστή κράτηση.

Ο εκπρόσωπος του Kaos GL - μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικεντρώνει το έργο της στο σεξουαλικό προσανατολισμό και τα θέματα ισότητας των φύλων - Μουράτ Κοϊλού δήλωσε ότι πολλές λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ) κρατούμενοι έχουν ήδη τεθεί σε απομόνωση από τους δεσμοφύλακες, που δε γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν ή δεν κρύβουν την επιθετικότητά τους απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι παραμένει ταμπού.

Το νέο μέτρο ήταν "ο χειρότερος τύπος μηνύματος που μπορεί να στείλει ένα κράτος το οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί με ένα πλουραλιστικό τρόπο" δήλωσε ο Κοϊλού στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η ομοφοβία παραμένει διαδεδομένη στην Τουρκία, όπου σχεδόν 9 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν ότι δεν θα τους άρεσε να έχουν ομοφυλόφιλους γείτονες, σύμφωνα με την έρευνα World Values για το 2013.

Ο διαχωρισμός των κρατουμένων με βάση τη σεξουαλικότητα δεν είναι κάτι συνηθισμένο παγκοσμίως, αν και το 2010 οι ιταλικές αρχές άνοιξαν ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου κρατούνται τρανσέξουαλ κρατούμενοι.