‘Ανοιξε μετα από 17 χρόνια το Αυτοκρατορικό Παλάτι του Κιότο

Με αφορμή τα 80α γενέθλια του Αυτοκράτορα Ακιχίτο, το Αυτοκρατορικό Παλάτι της πρώην πρωτεύουσας της Ιαπωνίας άνοιξε τις πόρτες για το κοινό, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, σηματοδοτώντας παράλληλα και την αρχή της άνοιξης στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Εκατοντάδες επισκέπτες -κάτοικοι και τουρίστες- είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν την Πέμπτη τη κεντρική πύλη της πρώην επίσημης κατοικίας των Ιαπώνων Αυτοκρατόρων, στο Κιότο και να πάρουν μια γεύση για το πως ζούσαν οι ευγενείς στην αυλή του αυτοκράτορα. 

Η περιοχή του Κιότο εποικήθηκε κατά τον 7ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα, και ενώ το Βουδιστικό ιερατείο αναμειγνυόταν στις υποθέσεις της Αυτοκρατορικής κυβέρνησης, ο Αυτοκράτορας επέλεξε την μετάθεση της πρωτεύουσας σε μία περιοχή χωρίς Βουδιστική επιρροή.

Η νέα πόλη με το όνομα Heiankyō έγινε η έδρα της Ιαπωνικής αυτοκρατορικής αυλής το 794. Αργότερα η πόλη μετονομάστηκε σε Κιότο, που σημαίνει "πρωτεύουσα πόλη" και παρέμεινε πρωτεύουσα της Ιαπωνίας μέχρι το 1868. 

Η παλιά πόλη του Κιότο - όπου βρίσκεται και το αυτοκρατορικό παλάτι το οποίο κατοικούνταν για σχεδόν 11 αιώνες - προστατεύεται από την UNESCO.

Ο Αυτοκρατορικός Οίκος της Ιαπωνίας είναι η παλαιότερη συνεχής κληρονομική μοναρχία του κόσμου.