Τουρκία: Εσωτερική ανακαταμέτρηση των ψήφων από την αντιπολίτευση

Πέντε ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και την νίκη του Ερντογάν, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Άγκυρα και προχωρά σε εσωτερική ανακαταμέτρηση των ψήφων.  

Το "χαμένο" Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ελπίζει ότι έτσι θα βοηθήσει στην ανατροπή της νίκης του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτεύουσα Άγκυρα, την ώρα που η τελική ετυμηγορία των αρμόδιων εκλογικών αρχών αναμένεται να εκδοθεί έπειτα από εβδομάδες.  

Ο υποψήφιος του AKP στην Άγκυρα και απερχόμενος δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας Μελίχ Γκιοκτσέκ εξασφάλισε 44,6% των ψήφων, κερδίζοντας με πολύ μικρή διαφορά τον υποψήφιο του CHP Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος έλαβε 43,8%, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα του εκλογικού συμβουλίου. 

Από την Δευτέρα, εκατοντάδες εθελοντές, κυρίως φοιτητές, συγκρίνουν και καταμετρούν εκ νέου τις ψήφους του CHP , μετά τις κατηγορίες για παρατυπίες που κυκλοφόρησαν ευρέως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τα αποτελέσματα από την εσωτερική αυτή ανακαταμέτρηση αναμένεται να εκδοθούν αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει όλες τις προσφυγές προτού ανακοινώσει ένα τελικό αποτέλεσμα και η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει εβδομάδες.

Ανεπίσημες καταμετρήσεις που μεταδόθηκαν από τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα φέρουν το ποσοστό που συγκεντρώνει το AKP του Ερντογάν σε πανεθνικό επίπεδο σε 45%, σε σύγκριση με ένα 28% που φέρεται ότι συγκεντρώνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).