Λίβανος, η χώρα των προσφύγων

Ο Λίβανος υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε ολόκληρη την πρόσφατη ιστορία, εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  

Ο αριθμός των προσφύγων που διέφυγαν από τη Συρία προς τον γειτονική χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο και έτσι ο Λίβανος έχει γίνει η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων ανά κάτοικο στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, καθημερινά καταγράφονται 2.500 νέοι πρόσφυγες , δηλαδή περισσότερο από ένα άτομο ανά κάτοικο.

Ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακόμα που δεν έχουν καταγραφεί και ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό ενώ η εισροή Σύρων προσφύγων επιταχύνεται.

"Τον Απρίλιο 2012, υπήρχαν 18.000 Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο, τον Απρίλιο 2013, ήταν 356.000 και σήμερα, τον Απρίλιο 2014, ένα εκατομμύριο", αναφέρει η οργάνωση.

"Οι Λιβανέζοι επιδεικνύουν σημαντική γενναιοδωρία, αλλά αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο Λίβανος υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε ολόκληρη την πρόσφατη ιστορία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να φέρει μόνη το βάρος αυτό", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.