Άνοιξαν οι κάλπες για τις εκλογές – “δημοψήφισμα” για τον Ερντογάν

Στις 8.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία. Περισσότεροι από 52,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες καλούνται να εκλέξουν δημάρχους και τοπικά συμβούλια.

Όμως πολιτικοί αναλυτές και διεθνείς Τύπος χαρακτηρίζουν τις εκλογές αυτές "δημοψήφισμα" τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον Ερντογάν προσωπικά. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες για ροζ σκάνδαλο που τον εμπλέκει, για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και τις ηχογραφημένες συνομιλίες του που έχουν έρθει στο φως αλλά και για το κλείσιμο του Twitter και του YouTube. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι αν το κόμμα του χάσει τις εκλογές, ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίας και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 18.00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, που πλήττει προσωπικά τον ίδιο καθώς και πολλούς συνεργάτες και συγγενείς του.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγορεί τη θρησκευτική οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην υποστηρικτή του, ότι τον ενέπλεξε σε αυτήν την υπόθεση για να τον βλάψει πολιτικά.