Ισραήλ: Πράσινο φως για ανέγερση νοσοκομείου στη Γάζα

Σαν μια ένδειξη της άμβλυνσης της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας βλέπει ο διεθνής Τύπος το πράσινο φως που έδωσε το Τελ Αβίβ για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών και ηλεκτρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας για να προχωρήσει η ανέγερση ενός νοσοκομείου που κατασκευάζεται με τουρκική χορηγία.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο του, ενώ ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί ανέφερε ότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης έπαιξαν ρόλο στη συγκεκριμένη έγκριση.

Η απόφαση ελήφθη την ώρα που το Ισραήλ και η Τουρκία προσπαθούν να καταλήξουν στις λεπτομέρειες της υποστηριζόμενης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενίσχυσης των διμερών σχέσεων η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Οι σχέσεις μεταξύ των άλλοτε στενών συμμάχων ήρθαν σε ρήξη το 2010, μετά τη φονική επιδρομή ισραηλινών κομάντο σε ένα τουρκικό σκάφος που κατευθυνόταν στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Τουρκία άρχισε την κατασκευή του νοσοκομείου το 2011 χρησιμοποιώντας υλικά που μεταφέρονταν λαθραία στη Γάζα –όπου τον έλεγχο έχει η ισλαμική οργάνωση Χαμάς– μέσα από σήραγγες από το έδαφος της Αιγύπτου.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτρέπει τη νόμιμη μεταφορά υλικών για το έργο. Το υγειονομικό προσωπικό που θα εργάζεται στο νοσοκομείο μετά τη αποπεράτωσή του θα αποτελείται τόσο από Παλαιστίνιους όσο και από Τούρκους γιατρούς και νοσηλευτές.