Φονικό ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Γουινέα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Φυτικής Αφρικής, από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Γουινέα, με τους νεκρούς από τον ιό να ανέρχονται σε 61.  

Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γουινέα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, έφτασε τα 100 γεγονός που σημαίνει ότι το ξέσπασμα έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας.

Οι αρχές της Γουινέας απαγόρευσαν σήμερα την πώληση και την κατανάλωση κρέατος άγριων ζώων - όπως χιμπατζήδες, πίθηκοι, νυχτερίδες, αντιλόπες, σκαντζόχοιροι και αρουραίοι- τα οποία  θεωρούνται "λιχουδιές" στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής. Επιπλέον, αυτά τα ζώα είναι επίσης πιθανοί φορείς του ιού Έμπολα. 

Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς τα κρούσματα φαίνεται ότι εξαπλώνονται στις γειτονικές Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, όπου έχουν καταγραφεί ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού. Οι υπηρεσίες υγείας της γειτονικής Λιβερίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν άλλο ένα κρούσμα του ιού. Στις αρχές της εβδομάδας είχαν αναφέρει ότι υπάρχουν 11 ύποπτα κρούσματα και πέντε θάνατοι στις περιφέρειες Ζορζόρ, Λόφα και Φόγια, κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας με τη Γουινέα. Όλοι οι ασθενείς προέρχονταν από τη Γουινέα και οι πέντε από αυτούς πέθαναν.

Ο ιός Έμπολα χτυπά για πρώτη φορά τη Γουινέα και η επιδημία ξεκίνησε από τις νότιες επαρχίες της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Πρόκειται για φονικό ιό, που σκοτώνει μέχρι και το 90% των ατόμων που μολύνει, ανάλογα με το στέλεχος. Μια επιδημία θα ήταν πραγματικά σαρωτική, καθώς δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία ή προληπτικό εμβόλιο. Η ασθένεια ξεκινάει με συμπτώματα κοινής γρίπης και οδηγεί στο θάνατο, συνήθως μέσα σε δυο εβδομάδες.