Διαψεύδεται η εκρηκτική ύλη στο πολωνικό προεδρικό αεροσκάφος

Την ύπαρξη εκρηκτικών στα συντρίμμια του πολωνικού προεδρικού αεροπλάνου που συνετρίβη τον Απρίλιο του 2010 στο Σμολένσκ στη Ρωσία, προκαλώντας το θάνατο 96 ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου του πρόεδρου Λεχ Κατσίνσκι, αρνήθηκε σήμερα η πολωνική εισαγγελία.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Rzeczpospolita” υποστηρίζει ότι “οι έλεγχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία ιχνών ΤΝΤ και νιτρογλυκερίνης σε 30 καθίσματα. Οι ουσίες αυτές βρέθηκαν επίσης στο σημείο της ένωσης της ατράκτου με ένα φτερό".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμα ότι ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν και στην περιοχή όπου το αεροσκάφος τύπου Tu-154 συνετρίβη.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η στρατιωτική εισαγγελία της χώρας, που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, διέψευσε το δημοσίευμα. "Δεν είναι αλήθεια ότι εντοπίστηκαν ίχνη TNT ή νιτρογλυκερίνης, είτε εντός είτε εκτός των συντριμμιών του αεροσκάφους", δήλωσε ο Ιρένεους Ζέλαγκ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας και επιβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί εμπειρογνώμονες, που συνοδεύονταν από έναν εισαγγελέα, εξέτασαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τα συντρίμμια του προεδρικού Tupolev 154.

"Προκαταρκτικοί έλεγχοι επί τόπου επιβεβαίωσαν την παρουσία των υλικών που πρέπει να αναλυθούν στο εργαστήριο. Πολλά έχουν χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα των εκρηκτικών, των φυτοφαρμάκων ή και των καλλυντικών. Μόνο οι εργαστηριακές αναλύσεις μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας και θα γίνουν", σημείωσε.

"Η θέση μας πάντως, ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, εξακολουθεί να ισχύει", τόνισε ο Ζέλαγκ.