Συρία: Ιδρύει διαστημική υπηρεσία και επί γης… σφαγή

Τρόπο διαφυγής ψάχνουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη Συρία. Η Δαμασκός ανοίγει μια πύλη προς το διάστημα! Αλλά όχι για τα εκατομμύρια των πολιτών της που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φρίκη του πολέμου.

Ενώ η χώρα μπαίνει στον τέταρτο χρόνο του εμφύλιου σπαραγμού, το καθεστώς της Συρίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ιδρύσει μια Διαστημική Υπηρεσία για να διεξάγει επιστημονικές έρευνες, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα για την ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού με "στόχο να χρησιμοποιήσει τις διαστημικές τεχνολογίες για να διεξάγει επιχειρήσεις εξερεύνησης και παρατήρησης του εδάφους και για να συμβάλει στην ανάπτυξη".

Εν τω μεταξύ, από τις αρχές του εμφυλίου, το Μάρτιο του 2011, τουλάχιστον 146.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ σχεδόν οι μισοί πολίτες της Συρίας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλακι εκτίμησε ότι το κόστος των καταστροφών που οφείλονται στον πόλεμο ανέρχεται σε περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το ποσό ισοδυναμεί σχεδόν με το ΑΕΠ της Συρίας που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Κατά τα λοιπά η Δαμασκός πάει στο διάστημα... και επί γης σφαγή!