Νεκρός ο αρχηγός των Τσετσένων ανταρτών

Ο ηγέτης των τσετσένων ανταρτών και νούμερο ένα καταζητούμενος τρομοκράτης στη Ρωσία, Ντόκου Ουμάροφ, είναι νεκρός, σύμφωνα με το Kavkaz Center, την κύρια ιστοσελίδα ισλαμιστών της Ρωσίας και φιλικά προσκείμενη στους ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές του Καυκάσου

Η ιστοσελίδα ανήγγειλε τον θάνατο του Ουμάροφ λέγοντας ότι ο ηγέτης του Εμιράτου του Καυκάσου "έγινε μάρτυρας", αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι ο Αλή Αμπού Μοχάμεντ είναι ο νέος εμίρης και διάδοχος του νεκρού ηγέτη.

Αν και πολλές φορές ρωσικές στρατιωτικές πηγές είχαν αναφέρει ότι σκότωσαν τον Ουμάροφ, πάντα η είδηση διαψεύδονταν και ο ίδιος εμφανίζονταν σε νέα βιντεοσκοπημένα μηνύματα, λέγοντας ότι είναι ζωντανός. 

Ούτε αυτή τη φορά υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από τις ρωσικές αρχές.  

Οι Τσετσένοι ισλαμιστές αντάρτες του Καυκάσου ευθύνονται για μια σειρά από θανατηφόρες επιθέσεις στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Ο Ουμάροφ είχε διατάξει τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας με 36 νεκρούς τον Ιανουαρίου 2011. Επίσης, ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας τον Μάρτιο του 2010, στις οποίες 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τον Νοέμβριο του 2009, οι Τσέτσενοι αντάρτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση σε τρένο από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη, που άφησε 26 νεκρούς.

Στο τελευταίο μήνυμά του, ο Ουμάροφ είχε ζήτησε από τους μαχητές του να στοχεύσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. 

Ο Ουμάροφ είχε επικηρυχθεί και από τις ΗΠΑ, που πρόσφεραν το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον προσέφερε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του.