Ιράν προς Βαγδάτη: Μην ελέγχετε τα αεροπλάνα για Συρία

Το Ιράν ζήτησε σήμερα από το Ιράκ να μην πραγματοποιεί ελέγχους στα αεροσκάφη του τα οποία έχουν προορισμό τη Συρία, μετά την έρευνα που πραγματοποίησε η Βαγδάτη σε δυο ιρανικά αεροσκάφη για να διαπιστωθεί εάν μεταφέρουν όπλα ή απαγορευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

"Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει ν' αντισταθεί (στις αμερικανικές πιέσεις) και να μην επιτρέψει να επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ενέργειες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

"Στις δυο περιπτώσεις κατά τις οποίες έγινε έλεγχος στα αεροσκάφη μας οι ιρακινές αρχές διαπίστωσαν ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες", πρόσθεσε.

Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, οι ιρακινές αρχές έδωσαν εντολή την Κυριακή σε ένα ιρανικό αεροσκάφος μεταφοράς εμπορευμάτων που είχε προορισμό τη Συρία να προσγειωθεί στο ιρακινό έδαφος. Το αεροσκάφος έλαβε άδεια να απογειωθεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μόνον όταν έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι δε μετέφερε όπλα.

Ανάλογο επεισόδιο είχε σημειωθεί και στις 2 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Ιράκ να ελέγχει το φορτίο των αεροσκαφών μεταφοράς εμπορευμάτων που διέρχονται από τον ιρακινό εναέριο χώρο προερχόμενα από το Ιράν με προορισμό τη Συρία, καθώς υποπτεύονται ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό για το καθεστώς της Δαμασκού.