Φουκουσίμα: Τρία χρόνια μετά…

Τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα της τραγωδίας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Εις μνήμην των θυμάτων, οι Ιάπωνες τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Θυμήθηκαν στη στιγμή της τραγωδίας της 11ης Μαρτίου 2011, ένα σεισμό, ένα τσουνάμι και ένα πυρηνικό ατύχημα που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

Την ακριβή ώρα του μεγέθους 9 βαθμών σεισμού (07:46 ώρα Ελλάδας), οι φωνές σίγησαν, τα κεφάλια έσκυψαν, τα χέρια ενώθηκαν, στην ανάμνηση αυτής της τρομερής ημέρας, της χειρότερης που έζησε η χώρα μετά τον πόλεμο.

Μια επίσημη εθνική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους και του πρωθυπουργού στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν από το γιγάντιο κύμα που έπληξε τις ακτές των νομαρχιών Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, ένα όνομα που είναι σήμερα συνώνυμο της ατομικής καταστροφής.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του για τα περισσότερα από 20.000 θύματα που έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν την ίδια ημέρα ή αργότερα από τις συνέπειες της τριπλής τραγωδίας.

Ο καιρός μπορεί να πέρασε, όμως η ανοικοδόμηση προχωρεί με βήματα σημειωτόν και οι σοροί 18.517 ανθρώπων που παρασύρθηκαν από το κύμα δεν έχουν βρεθεί.

"Οι γονείς μας εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τους ξαναβρούμε, αλλά ήρθαμε να συμμετάσχουμε στις έρευνες επειδή θέλαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε", λέει η Μίχο Σουζούκι, πρώην κάτοικος της πόλης Ναμίε που εκκενώθηκε.

Περίπου 270.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που καταστράφηκαν από την πλημμυρίδα ή κατέστησαν ακατοίκητα εξαιτίας της ραδιενέργειας. Σχεδόν 100.000, πολλοί ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να ζουν πολλοί μαζί σε προσωρινά προκατασκευασμένα καταλύματα.

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης, πολλοί κινδυνεύουν να μην έχουν επανεγκατασταθεί πριν περάσουν πολλά χρόνια. Μέχρι στιγμής, μόνο το 3,5% των μονίμων κατοικιών που είχαν υποσχεθεί οι αρχές, έχουν οικοδομηθεί στις επαρχίες Ιουάτε και Μιγιάγκι.

Όσο για τους πρώην κατοίκους των περιοχών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, μερικοί δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο σπίτι τους επειδή δεν τους επιτρέπεται ή επειδή δεν θέλουν, φοβούμενοι τη μόλυνση από ραδιενέργεια.

Ουδείς έχασε τη ζωή του από τις εκρήξεις υδρογόνου και τις ακτινοβολίες που εκλύθηκαν κατά τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά το ατύχημα, ωστόσο 1.650 άνθρωποι υπέκυψαν στη συνέχεια, κατά την εκκένωση της περιοχής ή εξαιτίας της βάναυσης επιδείνωσης των συνθηκών της ζωής τους.