Ήρθη η κατάσταση έκτακτης στην “πατρίδα” της Αραβικής Άνοιξης

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στην Τυνησία από την επανάσταση του Ιανουαρίου 2011 ήρθη, σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν, καθώς η χώρα αφήνει πίσω της μια ταραγμένη χρονιά η οποία στιγματίσθηκε από βίαια επεισόδια που αποδίδονται στους τζιχαντιστές.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Μονσέφ Μαρζούκι δημοσίευσε διάταγμα με το οποίο διατάσσει την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την τυνησιακή επικράτεια από την Τετάρτη 5η Μαρτίου 2014", αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της προεδρίας.

Καθώς ο Μαρζούκι είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο την παράταση αυτού του μέτρου κατά οκτώ μήνες, ως το τέλος Ιουνίου 2014, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έρχεται συνεπώς τέσσερις μήνες νωρίτερα.

"Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν περιορίζει τις δυνατότητες των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίες είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του νόμου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητηθεί η στήριξη στρατιωτικών δυνάμεων, αν παραστεί ανάγκη", συνέχισε η προεδρία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2011, λίγο μετά τη διαφυγή του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία με λαϊκή εξέγερση που σήμανε την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης. Από τότε το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανανεωνόταν συνεχώς.