Ινδία: Στις 7 Απριλίου οι μεγαλύτερες εκλογές του κόσμου

Η Ινδία, η μεγαλύτερη ομόσπονδη δημοκρατία στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών από τις 7 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε εννέα φάσεις, ώστε τα 814 εκατομμύρια των Ινδών να μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες στα 930.000 εκλογικά τμήματα της χώρας και οι δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της, καθώς κατά το παρελθόν εκλογές αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια και εκλογική νοθεία.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου, δήλωσε η ινδική εκλογική επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, για να ορίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, η επιτροπή έλαβε υπόψη τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις σχολικές διακοπές, τις γεωργικές καλλιέργειες και τη συλλογή της συγκομιδής.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Β.Σ. Σαμπάτ κάλεσε κόμματα και υποψήφιους να σεβαστούν τις "αξίες της δημοκρατίας και του πλουραλισμού" στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας "ομιλίες που θα ανταποκρίνονται σε πολύ υψηλές απαιτήσεις".

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) και ο επικεφαλής της εθνικιστικής ινδουιστικής αντιπολίτευσης Ναρέντρα Μόντι, θεωρείται ότι θα επικρατήσουν του Κόμματος του Κονγκρέσου (της δυναστείας Νεχρού-Γκάντι), το οποίο λαμβάνει πολύ χαμηλά ποσοστά, ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια στην εξουσία.