Πολύνεκρη επίθεση της Αλ Κάιντα στο προεδρικό μέγαρο της Σομαλίας

Με ένα παγιδευμένο όχημα επιτέθηκαν σήμερα οι ισλαμιστές εξτρεμιστές αντάρτες της Αλ Σεμπάμ- παρακλάδι της Αλ Κάιντα- στο προεδρικό μέγαρο της Σομαλίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.  

Σε μια απίστευτη επίθεση, το αυτοκίνητο πέρασε όλα τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας και έπεσε επάνω στον εξωτερικό τοίχο του περιβόλου της προεδρικής κατοικίας. Από την τεράστια έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και έπεσε σχεδόν ο μισός τοίχος.  

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, καθώς ένοπλοι αντάρτες, που ακολουθούσαν το όχημα των καμικάζι- ντυμένοι και αυτοί με εκρηκτικά - προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ήδη καταλάβει κάποιες εγκαταστάσεις και ότι οι μάχες στη γύρω περιοχή συνεχίζονται.  

Σύμφωνα με το Σομαλό υπουργό Ασφαλείας, από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο υψηλόβαθμοι αστυνομικοί και εννιά τρομοκράτες, αλλά όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι καλά.  

Ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Σεϊχ Μοχάμεντ, δήλωσε στο BBC ότι δεν είχε προειδοποιηθεί για μια επίθεση.  

Το βαριά φυλασσόμενο προεδρικό συγκρότημα στεγάζει τις κατοικίες του πρόεδρου, του πρωθυπουργού, του πρόεδρου του κοινοβουλίου, διαφόρων υπουργών της κυβέρνησης και ένα τζαμί, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Την ώρα της έκρηξης, ο πρόεδρος και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι βρίσκονταν στα σπίτια τους και ετοιμαζόταν για την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί.  

Οι Αλ-Σεμπαμπ- που προσπαθούν αν επιβάλλουν τη Σαρία στη σχετικά πολυθρησκευτική Σομαλία- εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου το 2011, αλλά εξακολουθούν να ελέγχουν πολλές μικρότερες πόλεις και αγροτικές περιοχές της χώρας. 

Η κυβέρνηση της Σομαλίας έχει ανοίξει πόλεμο μαζί τους, με την υποστήριξη περίπου 22.000 στρατευμάτων της Αφρικανικής Ένωσης.