Συγκινητική επανένωση οικογενειών στη Κορεά μετά από δεκαετίες

Τουλάχιστον εκατό ηλικιωμένοι Νοτιοκορεάτες, αρκετοί μεταξύ αυτών με εύθραυστη υγεία και σε αναπηρικά καροτσάκια, μετέβησαν σήμερα στη Βόρεια Κορέα για να συναντήσουν τους συγγενείς τους που δεν είχαν ξαναδεί μετά τον πόλεμο το 1953.

Η πρώτη συνάντηση κορεατικών οικογενειών που χώρισε ο πόλεμος έγινε σε φορτισμένο κλίμα, σε μια απλή τελετή σε μεγάλη αίθουσα στο όρος Κουμγκάνγκ,στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Εκεί, οι Νοτιοκορεάτες συνάντησαν σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια 180 βορειοκορεάτες συγγενείς τους για τους οποίους δεν είχαν καμιά είδηση εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα. Ορισμένοι εξ αυτών δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν πλέον τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όσοι μετέχουν στο ταξίδι, επιλέχθηκαν τυχαία, ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιους και μεταφέρουν στις αποσκευές τους δώρα, φάρμακα, οικογενειακές φωτογραφίες και έτοιμα ζυμαρικά.

Την Κυριακή 88 Βορειοκορεάτες θα συναντηθούν με 361 συγγενείς τους που ήρθαν από το νότο, για μια δεύτερη συνάντηση έως την Τρίτη.

Μόλις συναντηθούν οι Νότιοι και οι Βόρειοι θα πρέπει να χωρίσουν το Σάββατο, με τη βεβαιότητα πως δεν θα συναντηθούν ξανά.

"Θα είναι η πρώτη και η τελευταία μας συνάντηση", παραδεχόταν ο Κιμ Ντονγκ-Νιν κουνώντας το κεφάλι με θλίψη.

Επίσης, οι μετέχοντες έλαβαν ακριβείς οδηγίες όπως το να μην συζητήσουν για πολιτική και "να μην επηρεαστούν από τη βορειοκορεατική προπαγάνδα".

Οι συναντήσεις αυτές —οι πρώτες από το 2010— πραγματοποιούνται ύστερα από διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα τελικά συμφώνησε στην πραγματοποίηση των οικογενειακών συναντήσεων, παρότι αρχικά έθετε ως όρο την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ που είχαν προβλεφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Από τους 125.000 Νοτιοκορεάτες που ζήτησαν να συμπεριληφθούν στις συναντήσεις από το 1988, 57.000 πέθαναν, οι 3.800 μεταξύ αυτών πέρυσι, ενώ όσοι είναι ακόμη εν ζωή στην πλειονότητά τους αδυνατούν πλέον να ταξιδέψουν.

Οι πρώτες συναντήσεις οικογενειών οργανώθηκαν το 1985 και συνέβαλαν σε μια αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο Κορέες, πριν το σχέδιο επανένωσης διακοπεί για μια 15ετία.

Μια ιστορική σύνοδος κορυφής το 2000 επέτρεψε την επανάληψη των συναντήσεων αυτών και έκτοτε περί τους 21.700 Κορεάτες μετείχαν σε σύντομης διάρκειας συναντήσεις.

Το πρόγραμμα διακόπηκε εκ νέου το 2010 μετά τον βορειοκορεατικό βομβαρδισμό νοτιοκορεατικού νησιού που βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.