Στα πρόθυρα πραξικοπήματος η Λιβύη

 

Ένα βήμα πριν το πραξικόπημα βρίσκεται η πολύπαθη Λιβύη καθώς σήμερα πολλές ισχυρές ένοπλες ομάδες έδωσαν τελεσίγραφο λίγων ωρών στους βουλευτές του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, του λιβυκού κοινοβουλίου, προκειμένου να εγκαταλείψουν την εξουσία. 

"Δίνουμε στο Κογκρέσο, του οποίου η θητεία έχει λήξει, διορία 5 ωρών προκειμένου να παραδώσει την εξουσία" , ανακοίνωσαν οι αρχηγοί, πρώην αντάρτες, κυρίως των ισχυρών ταξιαρχιών Αλ Καακάα και Αλ Σαουάικ, που ανεπίσημα θεωρούνται μέρος του στρατού της Λιβύης.

Η διορία ισχύει μέχρι τις 21:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας αλλιώς οι αντάρτες απειλούν να συλλάβουν όλα τα μέλη του που δεν θα υπακούσουν. 

Το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο καταδίκασε το τελεσίγραφο των ενόπλων ομάδων αυτών, χαρακτηρίζοντάς το απειλή "πραξικοπήματος εναντίον των νόμιμων θεσμών της χώρας".

H Λιβύη βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή τα τελευταία τρία χρόνια καθώς, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν καταβάλλει προσπάθειες να ελέγξει τους βαριά οπλισμένους αντάρτες που συνέβαλαν μεν στην πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αλλά εν συνεχεία κράτησαν τα όπλα τους, προκειμένου να ασκούν οικονομικές και πολιτικές πιέσεις.