Συρία: Παρατείνεται η εκεχειρία στην Χομς

Η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στους αντάρτες και τις συριακές δυνάμεις για ανθρωπιστικούς λόγους και για να γίνει η "έξοδος" των πολιορκημένων αμάχων με ασφάλεια, παρατάθηκε σήμερα για τρεις ακόμα ημέρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

"Η εκεχειρία παρατάθηκε ώστε να επιτραπεί η απομάκρυνση και των υπολοίπων πολιτών", δήλωσε τηλεφωνικώς ο κυβερνήτης Ταλάλ αλ Μπαράζι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από την περασμένη Παρασκευή, συνολικά 1.400 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Παλιά Πόλη της Χομς, η οποία βρισκόταν υπό πολύμηνη πολιορκία. Από αυτούς, οι 220 εξακολουθούν να κρατούνται και να ανακρίνονται.

Ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά επιτράπηκε να εγκαταλείψουν την πόλη, οι άνδρες ηλικίας από 15 ως 55 ετών θεωρούνται αξιόμαχοι από τις συριακές αρχές και αξιολογούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Μπαράζι είπε ότι σήμερα 70 άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την ίδια ώρα, ενώ η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διαπραγματεύονται στη Γενεύη για την εξεύρεση λύσης, στο εσωτερικό της χώρας οι Σύροι πεθαίνουν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος.

Πρόσφατα ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν αντάρτες να επιτίθενται με εκρηκτικά, σε κτίριο που θεωρείται προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων στη Δαμασκό. Ένα άλλο βίντεο δείχνει τη ρίψη ενός βαρελιού με εκρηκτικά από τις δυνάμεις του Άσαντ στο προάστιο Νταράγια της πρωτεύουσας. Τέταρτο βίντεο δείχνει επίθεση με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά στην πόλη Ντεράα.

Στο μεταξύ ελικόπτερα του συριακού στρατού βομβάρδισαν συνοικίες του Χαλεπιού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων με βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 51 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επεσήμανε ότι 38 πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στο Χαλέπι, καθώς και 13 αντάρτες.

Συνολικά περίπου 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά στο Χαλέπι από τις 22 Ιανουαρίου οπότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη, δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Διαβάστε: Η Χομς εκκενώνεται- το Χαλέπι βομβαρδίζεται