Απόπειρα αεροπειρατείας σε τουρκικό αεροσκάφος με στόχο το Σότσι

Κόκκινος συναγερμός σήμανε στην Κωνσταντινούπολη όταν ένα αεροσκάφος της Pegasus Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Χάρκοβο (Ουκρανία)-Κωνσταντινούπολη, εξέπεμψε σήμα αεροπειρατείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ένας Ουκρανός της πτήσης στο κάθισμα 2-F απαίτησε να κατευθυνθούν προς το Σότσι, Ρωσία, όπου οι γίνονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014. Μάλιστα, απείλησε να πυροδοτήσει μια βόμβα, αν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 110 άνθρωποι, δεν κατευθυνόταν προς το Σότσι. Ο επιβάτης αυτός προσπάθησε να ανοίξει με τη βία την πόρτα του πιλοτηρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αμέσως σηκώθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 από τη βάση Balikesir και κατάφερε να αναχαιτίσει την αλλαγή πορείας.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά με ασφάλεια στο Διεθνές Αεροδρόμιο Sabiha Gokcen στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου και παραμένει για έλεγχο, από μονάδα επέμβασης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Ο επίδοξος αεροπειρατής συνελήφθη αλλά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία του.

"Oι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το αεροπειρατή, δεν υπάρχουν τραυματίες" είπε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας Λουτφί Ελβάν, ενώ προσέθεσε ότι όλοι οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος.

"Ο αεροπειρατής συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας. Το συμβάν θεωρείται λήξαν" έγραψε ο Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας ότι, τρομοκράτες που θα έβαζαν στο στόχαστρό τους αεροσκάφη που κατευθύνονται στο Σότσι για τους αγώνες, ενδέχεται να κρύψουν εκρηκτικές ύλες ακόμη και σε σωληνάρια οδοντόκρεμας.