Συρία: Το καθεστώς ισοπεδώνει επίτηδες ολόκληρες γειτονιές

Μία ημερα μετα την λήξη του πρωτου κύκλου των διαπραγματεύσεων μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Γενεύη 2, σοκ προκαλεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη, έκθεση που εξέδωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και που αναφέρει ότι το καθεστώς ισοπεδώνει ολόκληρες γειτονιές, ως αντίποινα.

Σύμφωνα με  ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός, τα δυο τελευταία χρόνια το συριακό καθεστώς ισοπεδώνει συστηματικά, με εκρηκτικά και μπουλντόζες, εκατοντάδες κτίρια σε συνοικίες – προπύργια των ανταρτών, σκοτώνοντας δεκάδες άμαχους,ως αντίποινα για τις επιθέσεις των αντικαθεστωτικών μαχητών. 

Σε δορυφορικές φωτογραφίες  φαίνονται  κατεδαφίσεις μεγάλης κλίμακας με εκρηκτικά και μπουλντόζες, που έγιναν  σε προπύργια της αντιπολίτευσης, στη Δαμασκό και Χάμα το 2012 και το 2013.  

Παρότι το καθεστώς αναφέρει ότι πρόκειται για κατεδαφίσεις κτιρίων λόγω πολεοδομικών παραβάσεων, ο οργανισμός εκτιμά ότι η κυβέρνηση εκδικείται με αυτό τον τρόπο αμάχους που στηρίζουν τους αντάρτες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η φαινομενική απρόκλητη καταστροφή της ιδιοκτησίας των πολιτών και η συλλογική τιμωρία συνιστούν εγκλήματα πολέμου.