Στο Ιράν ο Ερντογάν ενώ μαίνεται η κόντρα για τη Συρία

Στο κόκκινο βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία. Το Ιράν είναι, μαζί με τη Ρωσία, ο κύριος σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την εξέγερση.

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στην Τεχεράνη σε ένα σημαντικό ταξίδι με τη Συρία στο επίκεντρο αλλά και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετέβη στα τέλη Νοεμβρίου στην Τεχεράνη και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Άγκυρα τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Μια επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί προβλέπεται επίσης να πραγματοποιηθεί μέσα στους προσεχείς μήνες στην Τουρκία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται το βράδυ στην Τεχεράνη, πρόκειται να συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με τον Ροχανί και με τον Ζαρίφ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρζιέχ Αφχάμ.

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν χάρη στην άρση των διεθνών κυρώσεων που προβλέπεται στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας για τα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το Νοέμβριο στη Γενεύη.