Ιαπωνία: Αλλάζουν τα σχολικά βιβλία λόγω των διαφιλονικούμενων νησιών

Στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων ιστορίας και γεωγραφίας προχωρά η Ιαπωνία, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο θέμα των διαφιλονικούμενων νησιών Σενκάκου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας της χώρας, τα σχολικά εγχειρίδια θα αλλάξουν γιατί "πρέπει να διδαχτούν τα παιδιά ποια είναι τα βασικά κομμάτια της ιαπωνικής επικράτειας".

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολλούς μήνες πλέον Ιαπωνία και Κίνα βρίσκονται σε διπλωματική ένταση καθώς και οι δυο διεκδικούν τα νησιά Σενκάκου στον Ειρηνικό ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Κίνας και της Κορέας.

Οι αλλαγές θα γίνουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από το δημοτικό μέχρι το λύκειο.

"Είναι φυσικό από εκπαιδευτικής άποψης να μάθουμε στα παιδιά μας τι ανήκει στο κράτος τους" δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Παιδείας Χακούμπουν Σιμομούρα και πρόσθεσε πως αυτό θα "εξηγήσει τη θέση της χώρας μας και στους γείτονες μας".

Ήδη έχει υπάρξει η πρώτη αντίδραση από τη νότια Κορέα (υπό τη διοίκηση της οποίας είναι τα νησιά), που χαρακτήρισε "πολύ σοβαρό" το ζήτημα και κάλεσε τον Ιάπωνα πρέσβη για ενισχύσεις.  

Η Κίνα έχει ανακηρύξει ζώνη αεράμυνας πάνω από τα νησιά που σημαίνει ότι θα ελέγχονται όλα τα διερχόμενα αεροσκάφη από τον εναέριο χώρο των νησιών, ένα βήμα που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας.