Ερντογάν: Ήθελαν πραξικόπημα με πρόσχημα τη διαφθορά

Παρ' ότι το σκάνδαλο που κλόνισε πολιτικά και οικονομικά την Τουρκία είναι σε σχετική ύφεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να στηλιτεύει αυτούς που το υποκίνησαν επιμένοντας ότι επρόκειτο για πραξικόπημα.

Οι δικαστικές έρευνες οδήγησαν στις πρώτες συλλήψεις στις 17 Δεκεμβρίου.

Σε ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι "η επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος με πρόσχημα την διαφθορά" και πρόσθεσε ότι ο στόχος δεν ήταν η κυβέρνηση και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά η Τουρκία.

"Η διαδικασία της 17ης Δεκεμβρίου είχε πολλούς στόχους. . . Βλέπουμε ότι το περιεχόμενο και το περιτύλιγμα της έρευνας ήταν τελείως διαφορετικά. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, το περιτύλιγμα περιλάμβανε μια εκστρατεία σπίλωσης ενώ το περιεχόμενο ήταν ένα σαμποτάζ κατά της δημοκρατίας, κατά της εθνικής βούλησης και κατά της πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και της εξωτερικής μας πολιτικής", πρόσθεσε.

"Δεν έχουμε μυστικά στην εξωτερική μας πολιτική. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δρα βάσει αρχών και όχι βάσει μυστικών στόχων", πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.