Ξύλο, κλωτσιές και γροθιές στη Βουλή της Τουρκίας

Σε έκτροπα με ξύλο, κλωτσιές, μπουνιές και επιθέσεις κατέληξε η συνέλευση στην τουρκική Βουλή. Αφορμή να ανάψουν τα πνεύματα στάθηκε η συζήτηση και οι αλληλοκατηγορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει και κλονίζει την τουρκική κυβέρνηση.

Τα έκτροπα εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Εθνοσυνέλευσης για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για αλλαγές στα ανώτατα δικαστικά σώματα.

Εξοργισμένοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την πρόθεση της κυβέρνησης να αναγκάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων να λογοδοτεί πλέον στον υπουργό Δικαιοσύνης, γεγονός που κατά τους ίδιους αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

Το σχέδιο προβλέπει τη διεύρυνση της σύνθεσης του Ανωτάτου Συμβουλίου ενώ η τελευταία λέξη ως προς τους διορισμούς δικαστών σε δικαστικούς θεσμούς, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο, ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Φωτιές έβαλε και η υπηρεσιακή υποβάθμιση του πανίσχυρου αντεισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, Ζεκεριγιά Οζ, και ο διορισμός του σε μία περιφερειακή εισαγγελία. Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί τον Οζ ως τον άνθρωπο που έπαιξε νευραλγικό ρόλο στις αποκαλύψεις του σκανδάλου.

Στη δική του εκδοχή ότι η όλη κρίση είναι ένα "πραξικόπημα από φίλους" επιμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν από τη Μαλαισία όπου βρίσκεται. Μάλιστα, ο κ Ερντογάν έκανε εκ νέου άνοιγμα στο στρατόπεδο των κεμαλιστών που ζητούν την επανεκδίκαση των υποθέσεων "Εργκένεγκον" και "Βαριοπούλα"δηλώνοντας με νόημα πως "υπάρχουν πολλοί αθώοι στη φυλακή".