Αντίθετοι στην ειρηνευτική συμφωνία οι Ισραηλινοί

Την ανέγερση 1.000 και πλέον νέων κατοικιών στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ και άνω των 800 κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα το Ισραήλ, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι, ο οποίος αναχώρησε στις αρχές της εβδομάδας από τη Μέση Ανατολή ύστερα από τετραήμερες συνομιλίες για προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν "παράνομη" την ισραηλινή εποικιστική πολιτική. 

Σύμφωνα με σημερινές δημοσκοπήσεις ισραηλινών μέσων, η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται με τους Παλαιστινίους υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, δε θα οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Στο σχετικό ερώτημα, το 80% των ερωτηθέντων απάντησε "οχι", σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Μααρίβ.

'Αλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ, πάνω από το 53% των Ισραηλινών θεωρεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν είναι "έντιμος διαμεσολαβητής".

Ένα 73% των Ισραηλινών σύμφωνα με τη Μααρίβ και ένα 70% σύμφωνα με την Ισραέλ Χαγιόμ θέλουν τη διατήρηση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όπως έχει προτείνει ο Κέρι.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστίνη βλέπουν οι ΗΠΑ

"Η κοινή γνώμη μοιάζει κουρασμένη και απογοητευμένη ύστερα από δεκάδες Αμερικανούς απεσταλμένους και διαμεσολαβητές που είδε να έρχονται εδώ επί χρόνια και να φεύγουν με άδεια χέρια", σχολιάζει η Μααρίβ.