Τουρκία: Καρατομήθηκε ο αναπληρωτής Αρχηγός της Αστυνομίας

Ο πλέον ανώτερος αστυνομικός αξιωματούχος, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας της Τουρκίας, είναι ανάμεσα στους 350 αστυνομικούς της Άγκυρας που καθαιρέθηκαν χθες τη νύχτα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής "εκκαθάρισης" στο "απόστημα" της αστυνομίας, όπως χαρακτήρισε το σώμα ο Ερντογάν.  

Ο δικτυακός τόπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας και υπ' αριθμόν δύο της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας Μουαμέρ Μπουσάκ, καθώς και διοικητές αστυνομικών τμημάτων στην πρωτεύουσα Άγκυρα και την επαρχία της Σμύρνης, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους εν μία νυκτί.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουσειν Σελίκ χαρακτήρισε τις τελευταίες μαζικές καθαιρέσεις των αστυνομικών αξιωματούχων "αλλαγές ρουτίνας" στο Σώμα που γίνονται κάθε χρόνο. 

"Αν φέρετε έναν τοπικό επικεφαλής σε μια περιοχή, αυτός θα φέρει, θα ιδρύσει τη δική του ομάδα. Δεν είναι μια συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ πόλεων. Είναι απλά εσωτερική αλλαγή αστυνομικών στις υπηρεσίες. Και, όπως ενημερώθηκα από τον υπουργό Εσωτερικών, αυτό είναι ένα γεγονός ρουτίνας, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο" δήλωσε ο Σελίκ.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την μαζική εκκαθάριση, και καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να είναι διαφανής και δίκαιη.

"Τα πρόσφατα βήματα στην Τουρκία-είτε πρόκειται για την καθαίρεση, αλλαγή ή απόλυση αστυνομικών και ανακριτών - ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις τρέχουσες έρευνες και την ικανότητα του δικαστικού συστήματος και της αστυνομίας να ερευνήσει το σκάνδαλο διαφθοράς κατά τρόπο ανεξάρτητο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν , Ολιβιέ Μπαγί.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν απολυθεί ή μεταταγεί στην χώρα από τις 17 Δεκεμβρίου και τη σύλληψη επιχειρηματιών και των γιων υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, στο πλαίσιο της έρευνας για το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο.