Αλληλοσφαγές ανταρτών στο Χαλέπι

Το Χαλέπι- ένα από τα κύρια μέτωπα της σύρραξης η οποία μαίνεται εδώ και τρία χρόνια στη Συρία- είναι χωρισμένο από το καλοκαίρι του 2012 σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και ζώνες που ελέγχουν δυνάμεις πιστές στο καθεστώς.

Εκτός από την ξεκάθαρη πλευρά του εμφυλίου κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην πόλη μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ τριών ένοπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων και μιας τέταρτης, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), παρακλάδι της Αλ Κάιντα και μέχρι πρότινος σύμμαχός τους.

Εναντίον του ΙΚΙΛ έχουν στραφεί το Ισλαμικό Μέτωπο, ο Στρατός των Μουτζαχεντίν, που δημιουργήθηκε πρόσφατα και το Μέτωπο των Επαναστατών της Συρίας. 

Μέτα από εβδομάδες μαχών, το "αρχηγείο" του ΙΚΙΛ σε κεντρική συνοικία του Χαλεπιού έπεσε στα χέρια των αντίπαλων οργανώσεων και στον περίβολό του βρέθηκαν δεκάδες πτώματα , πιθανότατα αιχμαλώτων ανταρτών από αντίπαλες ομάδες.

"Μαχητές που ανήκουν σε διαφορετικές ταξιαρχίες ισλαμιστών πήραν τον έλεγχο του πρώην νοσοκομείου παίδων στη συνοικία Κάντι Άσκαρ , που είχε μετατραπεί στο αρχηγείο του ΙΚΙΛ στην πόλη", ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο.

Προς το παρόν, καμιά πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη για τους εκατοντάδες μαχητές του ΙΚΙΛ οι οποίοι βρίσκονταν στο αρχηγείο του την διάρκεια της εισβολής.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο διευκρίνισε πως "κατά τις πρώτες πληροφορίες, οι δεκάδες κρατούμενοι οι οποίοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του νοσοκομείου που είχε μετατραπεί σε μια από τις σημαντικότερες φυλακές του ΙΚΙΛ, απελευθερώθηκαν". Ωστόσο, φωτογραφίες που φτάνουν στο Reuters δείχνουν δεκάδες πτώματα αντρών μαχητών, διάσπαρτα στον περίβολο του κτιρίου, με δεμένα τα χέρια τους και σημάδια βασανισμού και εκτέλεσης.

Η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση κατηγορεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε ότι προσπαθεί να "υφαρπάξει" την επανάσταση εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, με εκβιασμούς και μαζικές σφαγές.

Από την πλευρά του το ΙΚΙΛ, καταγγέλλει την αντιπολίτευση για εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης με στόχο την "δαιμονοποίηση" της οργάνωσης .