Νέα εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας

Οι αντάρτες και τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας κατέληξαν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου σε μια εκεχειρία στην Μπαρζέ, η οποία είναι μεγάλη συνοικία της Δαμασκού έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο μαχών και βομβαρδισμών, όπως ανακοίνωσαν ακτιβιστές.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε λίγες εβδομάδες μετά από εκείνη που συνήφθη στη Μουανταμίγια αλ Σαμ, προάστιο της Δαμασκού που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και το οποίο πολιορκούσαν τα στρατεύματα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που επέτρεψε την είσοδο τροφίμων στη συνοικία έπειτα από μήνες.

"Έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις στη διάρκεια των τελευταίων ημερών μεταξύ του καθεστώτος και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, χάρη στους μεσολαβητές από τη συνοικία, επετεύχθη εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών» στη Μπαρζέ, αναφέρει μια τοπική επιτροπή εξεγερμένων σε ανακοίνωσή της στο Facebook.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν "να αποχωρήσει ο στρατός του Άσαντ από τη Μπαρζέ, να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι του καθεστώτος στη Μπαρζέ και να ανοίξουν εκ νέου οι δρόμοι", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η προπαγάνδα των δύο πλευρών συνεχίζεται

Οι ακτιβιστές διευκρινίζουν ότι αντάρτες "είναι οι μόνοι αρμόδιοι να οργανώσουν τη ζωή στη συνοικία".

Από την πλευρά του το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε την Κυριακή ότι ομάδες του στρατού εισήλθαν στη συνοικία "πήραν τα βαρέα όπλα (των εξεγερμένων) και εξουδετέρωσαν βόμβες σε σπίτια κατοίκων".

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι "200 μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Μετώπου αλ Νόσρα παραδόθηκαν" στα κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι ακτιβιστές διέψευσαν την είδηση αυτή.

Ένας ακτιβιστής από τη Μπαρζέ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, όμως πρόσθεσε ότι "έχει μειωθεί η ένταση των μαχών τις τρεις τελευταίες ημέρες".

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την επιστροφή των πολιτών στις εστίες τους στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων και την αποκατάσταση των υποδομών της συνοικίες.

Μεγάλο μέρος της Μπαρζέ έχει καταστραφεί από τους σχεδόν καθημερινούς βομβαρδισμούς του τακτικού στρατού που διαρκούν εδώ και ένα χρόνο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου είχε συμφωνηθεί εκεχειρία στη Μουανταμίγια αλ Σαμ, νοτιοδυτικό προάστιο της Δαμασκού, το οποίο πολιορκούσε ο στρατός εδώ και ένα χρόνο.