Σομαλία: Μπαράζ εκρήξεων σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας

Τρεις βόμβες εξερράγησαν διαδοχικά - η μία λίγη ώρα μετά την άλλη- απόψε, μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου Τζαζίρα, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες από πηγές της αστυνομίας επρόκειτο για επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, στο νοσοκομείο Μαντίνα έχει μεταφερθεί η σωρός τουλάχιστον ενός ανθρώπου και πάνω από 10 τραυματίες. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για δύο νεκρούς ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 5.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων,Abdikadir Abdirahman, δήλωσε στο Reuters ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 11 και οι τραυματίες ανέρχονται σε 17, πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο όπου συχνάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, σε ένα αυστηρά φρουρούμενο και οχυρωμένο τμήμα της πρωτεύουσας της Σομαλίας.

"Πρώτα ακούσαμε έναν μεγάλο κρότο και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν αμέσως πυρ», είπε ο Αμπντουλαχί Χουσέιν, ο οποίος ζει περίπου 300 μ. πίσω από το ξενοδοχείο αυτό. "Μετά από λίγα λεπτά ακούστηκε άλλη μια έκρηξη κι ακούστηκαν κι άλλοι πυροβολισμοί" πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, αλλά η ομάδα των ισλαμιστών ανταρτών αλ Σαμπάμπ έχει πραγματοποιήσει μια "εκστρατεία" επιθέσεων τα τελευταία δυόμιση χρόνια στο Μογκαντίσου. Μάλιστα, βομβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσης είχαν ξαναχτυπήσει το ίδιο ξενοδοχείο, τον Σεπτέμβριο του 2013.