Τουρκία: Την αποφυλάκισή του ζητά ο στρατηγός Μπασμπούγ

Εν μέσω του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο καταδικασμένος σε ισόβια πρώην στρατηγός, Ιλκέρ Μπασμπούγ, κατέθεσε σήμερα αίτημα αποφυλάκισης.

Ο απόστρατος στρατηγός και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 σε ισόβια κάθειρξη, για το ρόλο του στη συνωμοσία "Εργκένεκον" , η οποία είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην αίτηση που κατέθεσε ο δικηγόρος του Μπασμπούγ, περιγράφει τα τελευταία γεγονότα με το σκάνδαλο διαφθοράς και τονίζει ότι ενόψει των εξελίξεων και της μαρτυρίας του πρωθυπουργού, θα πρέπει το δικαστήριο μέχρι την έφεση να αφήσει ελεύθερο τον πρώην στρατηγό.

Ο Μπασμπούγ και δεκάδες άλλοι "συνωμότες" καταδικάστηκαν από δικαστές προσκείμενους στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν , του θρησκευτικού ηγέτη- και πρώην συμμάχου του Ερντογάν- που υποκίνησε το τεέυταίο σκάνδαλο της διαφθοράς, το οποίο οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις αξιωματούχων της κυβέρνησης.  

Πλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτηρίζει "συνωμότες" τους... γκιουλενικούς, κατηγορώντας τους ως "συμμορία στο εσωτερικό του κράτους" , που υποχρέωσε τρεις υπουργούς του να παραιτηθούν. Σε αυτή τη βάση, ο στρατηγός Μπασμπούγ ζητά την αποφυλάκισή του.

Τουρκία: Το φάντασμα της Εργκένεκον πλανάται πάνω από την κρίση

Από την πλευρά του, ο γενικός επιτελάρχης του στρατού αμέσως πριν τον Ιλκέρ Μπασμούγ, Χιλμί Οσκέρκ,  δήλωσε ότι αυτή την φορά η επανεκδίκαση είναι πιθανή και θα είναι μια ευκαιρία να αποκατασταθούν αδικίες κατά των υψηλόβαθμων αξιωματικών που διαπράχθησαν με τις πρόσφατες δίκες.

Οι αντίπαλοι του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες ήταν κατασκευασμένες, με  στόχο να φιμώσουν την αντιπολίτευση και να δαμάσουν το κοσμικό κατεστημένο, το οποίο κυριαρχούσε από το 1923 μέχρι το 2002 στην Τουρκία. Ισχυρίζονται επίσης πως οι δικαστές δέχθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.