Βραζιλία: Εντυπωσιακή λιτανεία της θεάς της θάλασσας

Το 73,6% του πληθυσμού της Βραζιλίας είναι καθολικοί, κάνοντάς τη τη χώρα με το μεγαλύτερο καθολικό πληθυσμό στον κόσμο. Ωστόσο, ο χριστιανισμός αναμειγνύεται με τον πνευματισμό αρχαιότερων θρησκειών και παραδοσιακών δογμάτων, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο τύπο λατρευτικών εκδηλώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χρόνο οπαδοί της αφρικανικής παραδοσιακής θρησκείας Umbanda (υπάρχουν ακόμα οι θρησκείες  Candomblé και  Macumba) ντυμένοι στα λευκά συγκεντρώνονται  στην παραλία Κοπακαμπάνα του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην θεότητα Γεμαγιά, τη θεά της θάλασσας.

Δύο ημέρες πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πλούσιοι και φτωχοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ντόπιοι και ξένοι, ντυμένοι στα λευκά τραγουδούν, χορεύουν και στέλνουν λουλούδια και καραβάκια στη θεά της θάλασσας. Στήνουν τελετές στην άμμο, και ευλογούνται από τη "μάε ντε σάντο", προσδοκώντας ο καπνός του πούρου της στα πρόσωπά τους να διώξει κάθε κακό της παλιάς χρονιάς και να πραγματοποιήσει τις μικρές επιθυμίες των απλών ανθρώπων