Από αέρος η διάσωση των επιβατών του Akademik Shokalskiy

Από αέρος θα έρθει τελικά η βοήθεια για τους επιβάτες του ρωσικού πλοίου Akademik Shokalskiy, το οποίο έχει παγιδευτεί από τους πάγους κοντά στην Ανταρκτική από τις 24 Δεκεμβρίου. 

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον οι μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, στην περιοχή θα σπεύσει ένα κινεζικό ελικόπτερο. 

"Πενήντα δύο επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος θα απομακρυνθούν με ένα ελικόπτερο του κινεζικού πλοίου Σούε Λονγκ", διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.  

Το ρωσικό σκάφος μεταφέρει συνολικά 74 πρόσωπα, επιστήμονες, τουρίστες και μέλη του πληρώματος, όλοι καλά στην υγεία τους.

Εν τω μεταξύ, ένα αυστραλιανό παγοθραυστικό που είχε αναχωρήσει για να προσεγγίσει το  Akademik Shokalskiy, αναγκάσθηκε να γυρίσει πίσω λόγω της κακοκαιρίας και μια νέα προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Το παγιδευμένο στον πάγο πλοίο απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για μια χρηματοδοτημένη από ιδιωτικά κεφάλαια αποστολή, με την ευκαιρία της 100ης επετείου του ταξιδιού του αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική.